De Bono is één van de goeroe’s op het gebied van creativiteit, nieuwe ideeën ontwikkeling en denktechnieken. Een van zijn meest bekende methodes is het werken met zogenaamde ‘denkhoeden’. Met die zes denkhoeden wordt aangeduid dat er zes verschillende wijzen van denken zijn. Niet zozeer om iemand te classificeren, maar om een groep mensen op een gezamenlijk spoor te zetten, gezamenlijk één richting uit te denken.
Een hoed zet je zeer bewust op. Met een hoed op ben je iemand (anders), een politieman zonder hoed is geen politieman, een soldaat zonder hoofddeksel is geen soldaat …
Deze hoeden hangen nu op onze speelplaats omdat we bij moeilijkheden de kinderen willen aanzetten tot het gebruik van deze hoeden. Op allerlei vlakken kunnen deze hoeden door leerlingen en leerkrachten gebruikt worden tijdens en naast de les om verschillen te bespreken, discussies op goede sporen te zetten, …
Je hebt hoeden met zes verschillende kleuren. Iedere kleur staat voor een manier van denken. Tijdens de discussie draagt iedereen dezelfde gekleurde hoed.
Het ophebben van een bepaalde kleur biedt bescherming aan de denker, groene denkers met nieuwe creatieve ideeën mogen niet gebombardeerd worden door een zwarte denker (immers iedereen heeft de groene hoed op en niet de zwarte). Je hebt een legitimatie om dingen te zeggen als: “ik hou niet van deze groene stoelen…. zonder dat te moeten verantwoorden”.
Iedereen wil alle hoeden wel proberen, niemand zal als een eenzijdig denker willen worden beoordeeld, manier om dus iedereen veel diverser te laten denken: bijv. zwartkijkers blijken heel creatief te zijn.
Vaak overlappen hoeden. Waar het op aankomt is, dat indien er een bepaalde instelling van het denken is overeengekomen, de denkers zich bewust inspannen om vanuit die instelling te denken.
Zo hopen we om vooral het hoofd te bieden aan de regelmatig terugkerende vormen van pestgedrag op de school. De oplossingen bevorderen dan ook een leerrijke manier van denken. Want de denkoefening zal niet alleen gebruikt worden om pestgedrag uit de school te bannen. Deze methode kan in allerlei lessen aan bod komen.