Opvoedingstip januari

Met de scholengemeenschap 'de Vier Winden' waartoe ook onze school behoort, zijn we gestart met 'oudersessie en opvoeding' (enkel voor ouders van peuters en eerste kleuters). In de toekomst zal dit ook uitgebreid worden naar alle ouders. 'Oudersessie en opvoeding' is een bijeenkomst waar opvoedingstips besproken worden. Daarom alvast deze tip.

Ouders vragen zich af wat ze moeten doen met hun kind als het niet helpt om het kind af te zonderen in de gang of op de kamer als het  iets gedaan heeft dat niet kan. Kinderen kunnen soms woedend blijven nadat ze op straf werden gezet.

Bij de meeste kinderen helpt de straf van afzondering (lees in de hoek staan) wel.
Maar bij sommige kinderen is dit niet het geval omdat ze de ouder doorhebben. Als jij als ouder vindt dat je kind in de hoek moet staan, dan is dat ook zo. Een ouder moet het gezag hebben om dat af te dwingen.

Er zijn kinderen bij wie dat moeilijker gaat. Ze antwoorden: 'Ik vind dat leuk in de hoek, mag ik een drankje, ik heb dorst.' Of ze stampen en roepen, wat de situatie nog erger maakt. Toch moet je als ouder volhouden, desnoods met je partner. Als het temperament echt een probleem vormt, is het aan te raden om advies te vragen via het CLB, via deskundigen.
Je kan het zo stellen: een ouder die kan zeggen dat hij met reden opvoedt, zou daar het product van moeten kunnen zien. Je moet het kunnen zien in kinderen waar je terecht iets kan aan vragen. (vrij uit ultieme tips)





Geen opmerkingen: